Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Francia katona szobra

Francia katona szobra

Szlovákia, Pozsony

A turisták szívesen fényképezkednek a nepóleoni katona bronzszobrával, aki a Fő tér egyik padjára támaszkodik.

Tovább olvasom

Klarisky Kostol

Klarisky Kostol

Szlovákia, Pozsony

A Klarisszák templomának ma látható maradványa rekonstrukció eredménye, mivel Mária Terézia császárnő parancsára lebontották.

Tovább olvasom

Dóm Sv. Martina

Dóm Sv. Martina

Szlovákia, Pozsony

A Szent Márton székesegyház széles főhajóját két oldalhajó kíséri. 1563-1830 között 11 magyar királyt és 8 királynőt koronáztak meg benne.

Tovább olvasom

Paintball

Paintball

Szlovákia, Pozsony

A Pozsonyban található outdoor pálya kb. 8000 m2-en kínál szórakozást a Lieskovec nevű városrészben.

Tovább olvasom

ZOO Bratislava

ZOO Bratislava

Szlovákia, Pozsony

A Pozsonyi Állatkert a főváros kedvelt látványosságai közé tartozik. Csaknem 1000 egyeddel az ország legnagyobb állatkertjei közé sorolható.

Tovább olvasom

Milyen város Pozsony?

Pozsony Szlovákia fővárosa, az ország délnyugati határának közelében fekszik. Szlovákul Bratislava, de német neve Pressburg is közismert.

Pozsony a legkedveltebb és leglátogatottabb szlovák város, a legfiatalabb európai metropoliszok egyike. A várostól mindössze két kilométerre húzódik az osztrák határ, a magyar határ pedig 10 kilométerre van. Tiszta időben mindkét országba átlátni a pozsonyi várból.

Pozsony 1993. január 1-je óta főváros, amikor az ország kikiáltotta függetlenségét. Történelme során mindig is az ország társadalmi és kulturális életének egyik legjelentősebb központja, valamint közigazgatásának székhelye.

I.e. 2. században a kelták alapítottak ezen a környéken települést, ebből később római helyőrség lett, majd a 10. századra a Nagymorva Fejedelemség egyik legjelentősebb központja. 1291-ben III. András magyar királytól városi rangot kapott. Amikor a törökök 1541-ben elfoglalták Buda várát 200 évre Pozsony lett Magyarország fővárosa és egyben a magyar királyok koronázó városa lett. Három évszázad alatt 17 magyar uralkodót koronáztak itt meg, többek között Mária Teréziát és II. Józsefet. A 19. században itt alakult meg a szlovák függetlenségi mozgalom központja.

Pozsonyban a nevezetességek többsége az óvárosban található, a Duna bal partján. Pozsony történelmi Staré mesto negyedének központját két, egymással összekapcsolódó tér alkotja: a Hlavné námastie és a Frantiskánské námestie.
Lakosainak száma alig haladja meg a 450 000 főt, ennek ellenére fontos közlekedési és vasúti csomópont, valamint folyami kikötő.

Pozsony Galériák

Bratislavsky Hrad
Pozsony, Szlovákia Látnivalók
Abba Bratislava Hotel****
Pozsony, Szlovákia Szállás
Plnené paprika
Pozsony, Szlovákia Vendéglátás
Piac
Pozsony, Szlovákia Vásárlás
Academia Istropolitana
Pozsony, Szlovákia Szabadidő
Slovenské Národné Divadlo
Pozsony, Szlovákia Szórakozás

Sárvár

Sárvár

Montenegró

Montenegró